HTML

Országos felülvizsgálat

Ingyenes országos felülvizsgálat

Közösségi kezdeményezés, melynek célja lakosság körében a villamos energia használata során keletkező veszélyforrások felderítése, és a lakossági felhasználó tájékoztatása. A kezdeményezés a villanyszerelő szakmai fórumon indult a fórum tagok kezdeményezésével.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Archívum

Újabb halálos áramütés történt, egy lakossági fogyasztónál

2014.03.25. 08:57 novga

A blikk újságban olvasható az alábbi cikk.

Halálra sújtotta az áram a fürdőkádban.

Támpontul csak a cikkben leírtak szolgálnak, a tényleges valós eseményeket nem ismerve viszont látható, hogy a cikk komoly hiányosságokkal küzd szakmai szemmel tekintve. 

Tomi egy csőbe kapaszkodott, ahogy belépett a kádba, ekkor érhette a halálos áramütés.

Először is az fenti mondat arra enged következtetni, hogy nem megfelelően kialakított EPH hálózat volt az adott házban. AZ EPH (egyenpotenciálra hozó hálózat) feladata, hogy az érinthető nagyobb kiterjedésű fém testeket közös potenciálra hozzuk. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy összekötjük őket, nagyon leegyszerűsítve az összes ilyen érinthető fém rész föld potenciálra kerül. 

Ha lett volna ilyen jellegű kialakítás, akkor nagy valószínűség szerint nem következett volna be a halálos áramütés. A kialakítás költsége nem tekinthető nagy összegnek, főleg ha azt nézzük, hogy az emberi élet megfizethetetlen. 

A cikkben új villanyóra kialakítási kötelezettségről is szó esik, mely villanyóra kikapcsolásnál tényleg így van. Lényegében ha régi villanyóránk van, akkor a létesítéskori szabályoknak kell, hogy megfeleljen. Viszont ha új órát alakítunk ki, akár visszakapcsolás miatt. Akkor a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint kell kialakítani a villanyórát. Ennek a költsége viszont már jelentős összegeket jelenthet. 

A cikkben a műszeres vizsgálatról is szó esik, melynek elvégzése minden esetben javasolt. Viszont a megfelelő érintésvédelem kialakításának régen is megvoltak a maga szabályai. Az EPH hálózat kialakítása viszont már nagyon régi dolog, sajnos nagyon sok helyen a mai napig nincsenek kialakítva ezek az érintésvédelmi megoldások. 

Az országos ingyenes érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálat kezdeményezését pontosan az ilyen halálesetek számának csökkentése hívta életre. 

 

Abban a cikknek nagy igazsága van, hogy a kiinduló pontoknál kell elsődlegesen megfelelő érintésvédelemnek lennie. Hiszen egymásra épülő rendszerről beszélünk. 

A cikk kommentjében olvasható, hogy a műanyag kádak említése is. El kell mondani, hogy ebben az esetben is be kell építeni egy köztes darabot a lefolyócsövekbe. Hiába vannak sok esetben már műanyag alkotó elemekből kialakítva a lefolyócsövek. Az idő előrehaladtával a belső felükben vezető réteg alakulhat ki, tehát ezeket is be kell vonni az EPH hálózatba. 

Megfelelő EPH hálózat, és egy áramvédő kapcsoló alkalmazásával nagy valószínűség szerint megakadályozható lett volna ez a sajnálatos haláleset. 

Ha van a közelében elérhető villamos szakember, aki csatlakozott az ingyenes felülvizsgálati kezdeményezéshez, keresse fel és győződjön meg róla, hogy az alapvető életvédelmi célokat ellátja-e elektromos hálózatának kialakítása. 

Reméljük a kezdeményezés sikeres lesz, és a potenciális veszélyforrások felderítésre kerülnek, melyekkel sikerül megakadályozni az ilyen jellegű áramütéses baleseteket. 

1 komment

Címkék: hálózat fürdőkád halálos áramütés eph

Újabb kolléga csatlakozott a kezdeményezéshez!

2014.03.18. 18:02 novga

Az országos ingyenes érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálathoz újabb kolléga csatlakozott. 

Tápiószentmárton városából Szabó Zsolt. Ő is vállalja a többi jelentkezőhöz hasonlóan, hogy ingyenesen egyszerűsített felülvizsgálatot végez. 

Tápiószentmárton.PNG

A következő településeken elérhetőek az Ő általa végezett felülvizsgálatok:

 • Tápiószentmárton
 • Tápióbicske
 • Tápiószőlős
 • Farmos
 • Tápiógyörgye
 • Nagykáta
 • Albertirsa
 • Ceglédbercel

 

Ha időpont egyeztetés végett szeretné a kapcsolatot felvenni a kollégával, akkor a következő elérhetőségek valamelyikén felkeresheti. 

Telefonszám: +36-30-534-4347

E-mail cím: szabozsoltfelulvizsgalo@freemail.hu

 

1 komment

Címkék: ingyenes Felülvizsgáló Tápiószentmárton

Hogyan is néz ki nálam egy vizsgálat Novák Mihály Érd

2014.03.13. 15:49 Novák Mihály

Általában telefonon, vagy emailen keresnek. Időpontot egyeztetünk, megbeszélt időpontban megjelenek a helyszínen. 

A helyszínen a villanyóra környékén kezdem az ellenőrzést. Ellenőrzöm a földelő szondát, megbontással földelési ellenállást mérek. Az első fogyasztói elosztó tábla tüzetes átvizsgálásra kerül. Ellenőrzöm a érintésvédelem kialakítását (alap és hiba védelem). Megnézem, hogy van-e áramvédő kapcsoló, ha van műszeresen ellenőrzöm a működőképességét. Megvizsgálom a kismegszakítók névleges értéke jól van-e megválasztva. Ellenőrzöm a villamos vezetékek kötéseit. EPH gerincvezető becsatlakozását az elosztó szekrénynél. 

Szúrópróbaszerűen ellenőrzöm a dugaszoló aljazatokat hurokellenállás méréssel. Konyhában, fürdőszobában, mint a két legfontosabb rész. Szúrópróbaszerűen a hozzáférhető kötődobozokban a kötéseket ellenőrzöm. Nyilván ahol le van tapétázva, festve azt nem bontom meg. 

Tételesen ellenőrzöm az EPH bekötéseket, és annak megfelelőségét. 

Egy kis adatlapra rögzítem a tapasztaltakat, kis megjegyzést is hozzáfűzök a végéhez. Fontossági sorrendbe besorolom az elvégzendő feladatokat, ha találok ilyet. Ezek után a tulajdonos fel van világosítva, és a döntés az Ő kezében van, hogy akarja-e javítani biztonsági szintjét. 

Az általam végzett ingyenes felülvizsgálat nem teljes körű, csak tájékoztató jellegű. Komolyabb hiányosságok felderíthetőek segítségével. 

Novill felmerolap.PNG

Szólj hozzá!

Ingatlan tulajdonos vagyok, miért is éri meg ez nekem?

2014.03.12. 14:51 novga

Először is kiemelném, hogy magánszemélyek részéről van lehetőség igénybe venni az ingyenes egyszerűsített felülvizsgálatot. 

Ha önt érdekli az a tény, hogy a lakása, családi háza villamos hálózata mennyire megbízható, akkor érdemes igénybe vennie az egyszerűsített villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatot.

Ami Jó lehetőséget kínál erre, hogy most az akció keretében INGYEN felderítésre kerülhetnek az esetleges hibaforrások. Úgy gondolom, hogy a felelős gondolkodással rendelkező lakás tulajdonosoknak ez egy kiváló alkalom, hogy tisztábban láthatják, milyen állapottal is rendelkezik az elektromos hálózat. 

Sokan hajlamosak természetesnek venni az elektromos áram mindennapi használata során a közelségét. Viszont abba nem gondolnak bele, hogy ez a közelség komoly veszélyeket is rejt magában. 

A veszélyforrás két formában jelentkezhet, áramütés és tűzeset. 

Az elhanyagolt, esetleg alapból rosszul kivitelezett elektromos hálózatoknál a hibás, rossz kötések tűzeket gyújthatnak. A rossz, vagy egyáltalán nem létező érintésvédelmi rendszerek halálos áramütésekhez vezethetnek. Nem éri meg kockáztatni, hiszen ha bekövetkezett már a baj, akkor késő bánat. Túl drága az ember élet ahhoz, hogy semmibe vegyük. Nagyon sokan szenvednek halálos áramütést napjainkban is. 

 

Szólj hozzá!

Novák Mihály Érd városából, bemutatkozás

2014.03.11. 19:54 Novák Mihály

novak mihaly.JPG

Vállalkozóként több évtizedes villanyszerelői szakmai tapasztalattal rendelkezem. Munkáim során nagyon sok életveszélyes műszaki állapotokkal találkoztam. Ezért gondoltam részt veszek ebben a kezdeményezésben, az életveszélyes állapotok visszaszorítása érdekében.

Lakóhelyem környékén közel 50 lakás felülvizsgálatát végeztem el ingyenesen. 80% közel életveszélyes a vizsgált helyszíneknek, 20 %-ban kisebb hiányosságokat fedeztem fel. Sajnos egyetlen egy lakás sem volt, ahol hibát nem találtam. 

Régebbi és újabb szerelésű lakásokat vizsgáltam, ahol egyaránt előfordultak hiányosságok. A különböző érintésvédelmi módok vegyes alkalmazása jellemző, a vezetékes érintésvédelemnél.

Pár vizsgálatom tapasztalatát megosztotta weboldalamon. 

 

Ingyenes felülvizsgálat Érden tapasztalatok I.

Ingyenes felülvizsgálat Érden tapasztalatok II.

Ingyenes felülvizsgálat Érden tapasztalatok III.

Érdekességként leírom még, hogy sok helyen ahová kimentem ennek az ingyenes akciónak keretében. Kételkedve fogadták, hogy tényleg ingyen vagyok ott és ellenőrzöm a villamos hálózatot. Öröm volt megtapasztalni a köszönetet és a hálát, mellyel sok esetben találkoztam. 

Elérhetőségem, melyen kereshetnek: 

Telefonszám: +36-30-9660-019

E-mail cím: novak@novill.hu

Weboldal: novill.hu

Ingyenes felmérés az alábbi településeken végzem: Érd, Tárnok, Diósd, Százhalombatta

Szolgáltatási területem vállalom, hogy ingyenesen felülvizsgálom otthonának villanyszerelési hálózatát.

Szólj hozzá!

Címkék: villanyszerelő Érd Novák Mihály

Jó ötletnek látom a kezdeményezést, hogyan tudok csatlakozni elektromos szakemberként?

2014.03.10. 21:40 novga

Villamos szakemberként Ön is úgy gondolja, hogy ez egy jó kezdeményezés, melynek pozitív üzenete van. Csatlakozni szeretne? Ennek nincsen semmi akadálya, hiszen csak közös összefogással kehet sikeres egy ilyen kezdeményezés. 

Egyszerűen küldjünk egy e-mail a villanyszerelő szakmai fórum adminisztrátorának (admin@villanyszerelo.forum.hu) a következő adatok megadásával.

Csatlakozáshoz és a térképre történő felkerüléshez meg kell adni néhány adatot. Nézzünk milyen adatokat is kell megadni, ha valaki villamos szakemberként szeretne csatlakozni? 

Név:

Ezen a néven jelenünk meg a térképen. A név lehet cégnév is, vagy természetesen személy név is. Hiszen nincsen a kezdeményezés vállalkozási formához kötve, nem keletkezik bevétel. Ez az akció egy figyelemfelhívás része, mely a hétköznapi emberek figyelmét szeretné felhívni az elektromos áram veszélyeire. 

Cím:

A cím megadásának több szempontból is érdekes. Egyrészt ennek segítségével lehet a markert (térképes jelölés) elhelyezni az ország térképen. Másrészt ha vállalkozó, akár egyéni vállalkozó a jelentkező személy, akkor kell rendelkeznie egy bejelentett telephellyel is. 

Ingyenes felmérés az alábbi településeken elérhető:

Ez is hasonló mint az előzőekben említett cím, hiszen a térképen is jelölhető az elérhető települések listája. Mindenki saját maga dönti el, hogy mekkora területen igyekszik ellátni ezt a fajta önkéntes munkát. Nyilván kisebb települések, vagy rendszeres útvonalak mellé eső települések listája kerül ebbe a mezőbe.

Telefonszám:

A kapcsolattartás és kapcsolat felvétel egyik leggyorsabb formája, ezen a telefonszámon érdeklődnek majd a helybéli lakosok.

E-mail cím:

E-mail a mai világban annyira elterjedt, hogy sokszor megelőzi a telefont a kapcsolat felvételben. Egyszerűbb az időpont egyeztetés is, hiszen mindenki a ráérő idejében kényelmesen tud válaszolni számítógépéről, telefonjáról. Ráadásul rögzítve is van, hogy kivel beszéltünk, míg egy telefonos beszélgetésnél nehéz egy idő után visszaemlékezni, hogy kivel mit beszéltünk meg, milyen időpontban, milyen címen. 

Weboldal cím:

Ha a villamos szakember, cég rendelkezik weboldallal, akkor ebben a rovatban megadhatja. Ezáltal a térképen is megjelenik ez az elérhetősége is. Könnyebben fel tudják venni az egyéb, az oldalon feltüntettet elérhetőségeken a kapcsolatot.

Leírás:

Egy két mondatos leírás, mely a vizsgálatról szól. Ha nagyon nincsen ötlet, nyugodtan nézzük meg mit írtak a többiek. 

 

Érdemes csatlakozni a villanyszerelő fórumhoz is, mert sok hasznos információhoz juthatunk szakmánkkal kapcsolatosan. Ennek segítségével pedig elindulhat egy igaz szakmai összefogás is, mely egy jó cél segítségével összefogja a villamos szakembereket.

Nem maradjon ki, csatlakozzon!

Szólj hozzá!

Tetszik a kezdeményezés, szeretném igénybe venni. Hogyan tudok jelentkezni?

2014.03.10. 20:38 novga

Ez a kis összefoglaló cikk azoknak szól akik szeretnének jelentkezni erre az ingyenes felülvizsgálatra. 

Nézzük milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ahhoz hogy igényelni tudjuk az ingyenes egyszerűsített felülvizsgálatot? 

1. teendőnk:

Meg kell róla győződnünk, hogy a mi lakhelyünkön elérhető-e villamos szakember aki vállalja a vizsgálat elvégzését. 

Ennek legegyszerűbb módja, ha a villanyszerelő szakmai fórum főoldalán megnézzük a térképes alkalmazást, melyen minden villamos szakember megtalálható aki csatlakozott a kezdeményezéshez. 

Reméljük sokan hasznosnak találják majd ezt a kezdeményezést, és beállnak a kezdeményezés mögé. Ezáltal a teljes ország területén elérhetővé válik ez a fajta felülvizsgálat. Visszatérve a témához. Ha nincsen a lakhelyünk szerinti elérhető villamos szakember, akkor egyenlőre azon a területen nincsen lehetőség igénybe venni ezt a fajta felülvizsgálatot, melynek segítségével tájékozottabbak lehetünk saját villamos hálózatuk biztonsága felől. 

2. teendőnk:

Ha találtunk lakóhelyünk közelében elérhető villamos szakembert, akkor nincsen más dolgunk mint felvenni vele személyesen a kapcsolatot. A villanyszerelő fórum az információ továbbításban igyekszünk segíteni, összehozni az embereket. (Lakossági villamos energia felhasználók és villamos szakemberek.) Tehát minden további információ kérés miatt, az adott szakembert érdemes keresni. Például időpont egyeztetés, milyen vizsgálat elvégzése történik, stb. 

 

Ebből a kis összefoglalóból is látható, hogy könnyen megtalálhatjuk a rendelkezésre álló villamos szakembert, aki segít ellenőrizni lakásunk villamos biztonsági szintjét. 

Szólj hozzá!

Kik is állnak a kezdeményezés mögött?

2014.03.09. 22:37 novga

A villanyszerelő szakmai fórum főoldalon megtalálható minden olyan személy elérhetősége, aki vállalta, hogy ingyenes elvégzi egy általa megjelölt területen az egyszerűsített felülvizsgálattal járó lakossági tájékoztató munkát.

Mostanra 13 villamos szakember állt a kezdeményezés mögé. Igaz ezzel közel sincsen országos lefedettsége a kezdeményezésnek, de reméljük, ha jobban elterjed a híre ennek az akciónak, akkor egyre többen csatlakoznak, és állnak a kezdeményezés mellé. 

Az eddig jelentkezett villamos szakemberek között megtalálhatóak cégek, egyéni vállalkozók, magánszemélyek is. Akik szakmai tapasztalatukat felhasználva igyekeznek segíteni, lakóhelyük közelében a villamos biztonsági szint növelését.

A fórum főoldalán térképes formában is megjelenítésre kerültek, elérhetőséi adataikkal együtt.

 • ElektroNord Kft.
 • Mayer Gergely 
 • JUVILL 2004 Villamos-biztonságtechnika Bt.
 • Halász Csaba Olivér
 • Káka Róbert e.v
 • Nagy Péter Sándor 
 • Schäffer István 
 • Sümegi István Digilux Kft.
 • Novák Mihály 
 • Kováts Péter
 • Nyéki Attila
 • Flatsker Róbert
 • Szakács Imre 

 

Aki szeretné igénybe venni az ingyenes felülvizsgálatot, annak nincsen más dolga mint megkeresni a lakóhelyén ilyen jellegű vizsgálatot végző szakembert, és a megadott elérhetősége valamelyikén felvenni vele a kapcsolatot.

A fórum főoldalán megtalálható rövid kis leírás formájában, hogy ha valaki csatlakozni szeretne villamos szakemberként, akkor milyen jellegű információk megadása szükséges ehhez. 

Ha lehetősége van rá, népszerűsítse ezt a kezdeményezést, hogy sok emberhez eljusson a híre. Hiszen csak közös összefogással tudunk igazi változást elérni ezen a téren is.

Szólj hozzá!

Miért csak lakosok, magánszemélyeknek lett meghirdetve a kezdeményezés?

2014.03.09. 22:18 novga

A címben feltett kérdésre a válasz egyszerűbb mint gondolná. A jogszabályok alkotói már nagyon régóta kötelezi a közületeket az időközönkénti villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok elvégzésre. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a munkahelyünkön és egyéb közületi épületekben bizonyos időközönként felülvizsgálják az elektromos berendezéseket, elektromos hálózatokat

Ha egy gyártóműhelyben például villamos átalakítási munkákat végeznek, akkor arról az új kialakítás elvégzésekor mérési jegyzőkönyvet állítanak ki, mellyel az új kiépítés megbízhatósága van vizsgálva. A bizonyos időközönkénti szabványossági felülvizsgálattal, pedig az egész épület elektromos hálózatát ellenőrzik. 

Lakásunkban nincsenek ilyen jellegű felülvizsgálatok. A jellemző állapot, hogy 10-20 évig vagy még több idegi nem ellenőrzik a villamos hálózatok megbízhatóságát. Az elmaradt karbantartások, kötésellenőrzések, felújítások miatt gyakoriak a melegedő, elszenesedett kötések az elektromos hálózati elemeknél. A melegedő kötések, a hőmérsékletének növekedésével tüzeket gyújthatnak. 

A régi épületeknél jellemzően alumínium vezetékeket használtak, melyeknek különböző kapcsoló készülékekben történő rögzítése, csavaros kötéssel történt. Az alumínium vezetékek sajátossága, hogy a mechanikai igénybevételekkel kevésbé ellenállóak. Ezért könnyen törnek a bekötésekhez közel az alumínium vezetékek. 

Komoly veszélyforrás lehet egy bekötött konnektornál, ha dugvilla csatlakoztatáskor, eltávolításkor, eltörik a fázisvezető. Egy gyengébben rögzített, kicsit mozgó konnektornál előfordulhat. Ilyenkor a szabadon mozgó fázisvezető szerencsétlen esetben hozzáérhet a konnektor fém házához. Melynek következménye egy hiányosságokkal rendelkező elektromos hálózatnál, akár halálos kimenetelű áramütés is lehet. Ha ilyen esetben csatlakoztatunk egy védőföldeléssel ellátott dugaszolóaljzatot, akkor a működtetett készülék, érinthető fém részei feszültség alá kerülnek. 

dugvilla.PNG

Egyszerűség kedvéért a piros karikával jelölt rész, a földelő vezető csatlakozási pontja, a dugvillán. A védőföldelés célja az érintésvédelem növelés, hiányos érintésvédelmi rendszer esetén például pont ez okozhatja áramütéses balesetünket. 

Ezen a rövid kis példán keresztül szerettem volna bemutatni, miért is fordítsunk kell figyelmet elektromos hálózatunkra. Felelős gondolkodással a lakosok nagy része belátja, hogy van értelme egy ilyen jellegű ingyenes felülvizsgálat megrendelésében. Hiszen költség vonzata nincsen, előnye viszont, hogy tisztább képet kaphatunk otthonunk biztonságáról elektromos szempontból. 

Szólj hozzá!

Infógrafika a kezdeményezésről

2014.03.09. 17:09 novga

Infografika_vszf.jpg_800x2600

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes felülvizsgálat infógrafika