villanyszerelés, érintésvédelem, tűzvédelem, lakossági, felülvizsgálat, országos, közérdekű,

Ingyenes országos felülvizsgálat

Ingyenes országos felülvizsgálat

Újabb halálos áramütés történt, egy lakossági fogyasztónál

2014. március 25. - novga

A blikk újságban olvasható az alábbi cikk.

Halálra sújtotta az áram a fürdőkádban.

Támpontul csak a cikkben leírtak szolgálnak, a tényleges valós eseményeket nem ismerve viszont látható, hogy a cikk komoly hiányosságokkal küzd szakmai szemmel tekintve. 

Tomi egy csőbe kapaszkodott, ahogy belépett a kádba, ekkor érhette a halálos áramütés.

Először is az fenti mondat arra enged következtetni, hogy nem megfelelően kialakított EPH hálózat volt az adott házban. AZ EPH (egyenpotenciálra hozó hálózat) feladata, hogy az érinthető nagyobb kiterjedésű fém testeket közös potenciálra hozzuk. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy összekötjük őket, nagyon leegyszerűsítve az összes ilyen érinthető fém rész föld potenciálra kerül. 

Ha lett volna ilyen jellegű kialakítás, akkor nagy valószínűség szerint nem következett volna be a halálos áramütés. A kialakítás költsége nem tekinthető nagy összegnek, főleg ha azt nézzük, hogy az emberi élet megfizethetetlen. 

A cikkben új villanyóra kialakítási kötelezettségről is szó esik, mely villanyóra kikapcsolásnál tényleg így van. Lényegében ha régi villanyóránk van, akkor a létesítéskori szabályoknak kell, hogy megfeleljen. Viszont ha új órát alakítunk ki, akár visszakapcsolás miatt. Akkor a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint kell kialakítani a villanyórát. Ennek a költsége viszont már jelentős összegeket jelenthet. 

A cikkben a műszeres vizsgálatról is szó esik, melynek elvégzése minden esetben javasolt. Viszont a megfelelő érintésvédelem kialakításának régen is megvoltak a maga szabályai. Az EPH hálózat kialakítása viszont már nagyon régi dolog, sajnos nagyon sok helyen a mai napig nincsenek kialakítva ezek az érintésvédelmi megoldások. 

Az országos ingyenes érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálat kezdeményezését pontosan az ilyen halálesetek számának csökkentése hívta életre. 

 

Abban a cikknek nagy igazsága van, hogy a kiinduló pontoknál kell elsődlegesen megfelelő érintésvédelemnek lennie. Hiszen egymásra épülő rendszerről beszélünk. 

A cikk kommentjében olvasható, hogy a műanyag kádak említése is. El kell mondani, hogy ebben az esetben is be kell építeni egy köztes darabot a lefolyócsövekbe. Hiába vannak sok esetben már műanyag alkotó elemekből kialakítva a lefolyócsövek. Az idő előrehaladtával a belső felükben vezető réteg alakulhat ki, tehát ezeket is be kell vonni az EPH hálózatba. 

Megfelelő EPH hálózat, és egy áramvédő kapcsoló alkalmazásával nagy valószínűség szerint megakadályozható lett volna ez a sajnálatos haláleset. 

Ha van a közelében elérhető villamos szakember, aki csatlakozott az ingyenes felülvizsgálati kezdeményezéshez, keresse fel és győződjön meg róla, hogy az alapvető életvédelmi célokat ellátja-e elektromos hálózatának kialakítása. 

Reméljük a kezdeményezés sikeres lesz, és a potenciális veszélyforrások felderítésre kerülnek, melyekkel sikerül megakadályozni az ilyen jellegű áramütéses baleseteket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenesfelulvizsgalat.blog.hu/api/trackback/id/tr205877801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2014.03.31. 23:15:23

Na, már megint a "380V", mint "magasfeszültség"! Jézusmária, hogy ezek a firkászok mekkora idióták, nincs is arra szó. Főként a hülye bulvárfirkászok irkálgatnak össze-vissza mindenféle agyament baromságot, csak azért, hogy "jól csattanjon" és megvegyék a szennylapot. A dolog szakmai részére kanyarodva; ha jól értelmeztem, akkor a villanyász kolléga kiépített egy új, szabvány mérőhelyet és mindezt fő PE hálózat, azaz földelő szonda, illetve PEN PE-N csomópont, majd szétválasztás nélkül?? És ezt a "nacscságos" e.on így átvette? Fel sem tűnt nekik, hogy hiányzik a zöld-sárga vezeték, a mérőszekrény alatt elhelyezett 100x100-as doboz, melyben a PE bontható csatlakozásnak kell lenni? Meggyőződésem, hogy -tudom, az elveszített szerető férjet, édesapát semmi nem pótolhatja- ez egy sima ügy lesz kártérítésileg, mert nincs az az igazságügyi szakértő, aki nem fogja elmeszelni a regisztrált (gyilkos) kollégát, illetve a bűnsegéd e.on szerelőket! Ez ugyanis nem egy foglalkozás körében elkövetett, vétlen halálokozás, hanem egy foglalkozás körében szándékosan elkövetett vétkes halálokozás, ugyanis a regisztrált villanyász által szándékosan ki nem épített PE, EPH és a mérőt a közcélú hálózatra ennek hiányában azt mégis rákötő áramszolgáltató szerelőinek vétkes mulasztása és az áramütés között ok-okozati összefüggés van és punktum!
süti beállítások módosítása