villanyszerelés, érintésvédelem, tűzvédelem, lakossági, felülvizsgálat, országos, közérdekű,

Ingyenes országos felülvizsgálat

Ingyenes országos felülvizsgálat

Miért csak lakosok, magánszemélyeknek lett meghirdetve a kezdeményezés?

2014. március 09. - novga

A címben feltett kérdésre a válasz egyszerűbb mint gondolná. A jogszabályok alkotói már nagyon régóta kötelezi a közületeket az időközönkénti villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok elvégzésre. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a munkahelyünkön és egyéb közületi épületekben bizonyos időközönként felülvizsgálják az elektromos berendezéseket, elektromos hálózatokat

Ha egy gyártóműhelyben például villamos átalakítási munkákat végeznek, akkor arról az új kialakítás elvégzésekor mérési jegyzőkönyvet állítanak ki, mellyel az új kiépítés megbízhatósága van vizsgálva. A bizonyos időközönkénti szabványossági felülvizsgálattal, pedig az egész épület elektromos hálózatát ellenőrzik. 

Lakásunkban nincsenek ilyen jellegű felülvizsgálatok. A jellemző állapot, hogy 10-20 évig vagy még több idegi nem ellenőrzik a villamos hálózatok megbízhatóságát. Az elmaradt karbantartások, kötésellenőrzések, felújítások miatt gyakoriak a melegedő, elszenesedett kötések az elektromos hálózati elemeknél. A melegedő kötések, a hőmérsékletének növekedésével tüzeket gyújthatnak. 

A régi épületeknél jellemzően alumínium vezetékeket használtak, melyeknek különböző kapcsoló készülékekben történő rögzítése, csavaros kötéssel történt. Az alumínium vezetékek sajátossága, hogy a mechanikai igénybevételekkel kevésbé ellenállóak. Ezért könnyen törnek a bekötésekhez közel az alumínium vezetékek. 

Komoly veszélyforrás lehet egy bekötött konnektornál, ha dugvilla csatlakoztatáskor, eltávolításkor, eltörik a fázisvezető. Egy gyengébben rögzített, kicsit mozgó konnektornál előfordulhat. Ilyenkor a szabadon mozgó fázisvezető szerencsétlen esetben hozzáérhet a konnektor fém házához. Melynek következménye egy hiányosságokkal rendelkező elektromos hálózatnál, akár halálos kimenetelű áramütés is lehet. Ha ilyen esetben csatlakoztatunk egy védőföldeléssel ellátott dugaszolóaljzatot, akkor a működtetett készülék, érinthető fém részei feszültség alá kerülnek. 

dugvilla.PNG

Egyszerűség kedvéért a piros karikával jelölt rész, a földelő vezető csatlakozási pontja, a dugvillán. A védőföldelés célja az érintésvédelem növelés, hiányos érintésvédelmi rendszer esetén például pont ez okozhatja áramütéses balesetünket. 

Ezen a rövid kis példán keresztül szerettem volna bemutatni, miért is fordítsunk kell figyelmet elektromos hálózatunkra. Felelős gondolkodással a lakosok nagy része belátja, hogy van értelme egy ilyen jellegű ingyenes felülvizsgálat megrendelésében. Hiszen költség vonzata nincsen, előnye viszont, hogy tisztább képet kaphatunk otthonunk biztonságáról elektromos szempontból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingyenesfelulvizsgalat.blog.hu/api/trackback/id/tr665851905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása